16 Temmuz 2013 Salı

DOĞANKENT SİTESİ YÖNETİM PLANI (*)

1993
(*)Bu metin “Doğankent Sitesi Yönetim Planı”nın aslından word dosyasına  aktarılmış halidir. Resmi gerekçelerle yapılacak incelemelerde aslı esas alınmalıdır. Orijinali 43 sayfa olan planın yazımı devam etmektedir. Yazım tamamlandıkça sayfa güncellenecektir. Yazım için kullanılan fotokopi nüshanın okunmayan bölümleri boş bırakılmıştır. Boş kalan bölümler planın okunaklı nüshasından ayrıca güncellenecektir.

Kısım 1-Genel Hükümler

Madde 1-634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre mülkiyeti Kat Mülkiyetine çevrilecek olan Ankara ili Çankaya ilçesi, 5. bölge Dikmen Öveçler Mahallesinde tapunun D-E 7889 ada 1 parsel, F-6 13549 ada 1 parsel, A-BC 13550 ada 1 parsellerinde kayıtlı, toplam 12.736 metrekare arsalar üzerinde inşa edilmiş bulunan A.B,C,D,E,F,G blokları ana gayrimenkul addedilerek
 kanunun emredici hükümleri saklı kalmak kaydıyla işbu yönetim planına göre yönetilir.

Madde 2-Kat Mülkiyetine tabi işbu gayrimenkuller üzerindeki A blokta 37,38,39,40, 41,42, 43,44,45,46,47,48,49,50,51,52,53,54,55 numaralı bağımsız bölümler dükkân, B blokta 37,38,39,40,41,42,43,44,45,46,47,48,49 numaralı bağımsız bölümler dükkân ve C blokta 37,38,39,40,41,42,43,44,45,46,47,48,49,50,51,52 numaralı bağımsız bölümler halen dükkân ve bunların dışında kalan A,B,C,D,E,F,G bloklarındaki bağımsız bölümler halen mesken olarak kullanılmaktadır.

Madde 3-İşbu yönetim planı, sitenin işletilmesi ve yönetimini kullanma amaç ve şeklini, genel kurul ve yönetim kurulu ile denetimcilerin yetki ve görevlerini, Kat maliklerinin yükümlülük ve görevlerini, işletme personelinin şekil ve şartını, istihdam edilen personelin hukuki ve sosyal statülerini ve kat mülkiyeti kanununun prensiplerini ve kat mülkiyetinin izahını yapan kurallar bütünüdür.


Madde 4-Yönetim planında değişiklik ve ilave yapılması, bütün kat maliklerinin beşte dördünün kabulüne bağlıdır. İstisnai durumlar ilgili maddelerde yazılmıştır. Arka arkaya devam eden toplantılarda gerekli oran sağlanamazsa, yönetim kurulu veya kat maliklerinden birinin talebi üzerine mahkemeye müracaatla634 sayılı kanunun 33 ncü maddesine göre halledilir.

Madde 5-Yönetim planı, bütün kat maliklerini ve onların külli vev cüz’i haleflerini, irtifak ve ipotekle bağlı ve sükna hakkı sahiplerini ve kiracılarını, iflas masasını ve icra dairelerini ve tapu sicil muhafızlarını ve üçüncü şahısları bağlar.

Madde 6-Yönetim planı, irtifak ve mülkiyet haklarını ihlal eden her türlü proje değişikliklerini önleyici nitelikte bir sözleşme ve kat maliklerinin her birine yönetim kuruluna yetki veren bir hukuki statüden ibarettir.

Madde 7-Tapu sicilinde veya kat malikleri arasındaki sözleşmede iş bu yönetim planında hüküm bulunmayan hallerde, kat mülkiyeti kanunu ile diğer ilgili kanun hükümleri uygulanır.

Madde 8-Kat malikleri anagayrımenkuldeki bağımsız bölüm (dükkân / daire) maliklerinden teşekkül eder.

Madde 9-Kat maliklerinin ad ve soyadları, bu yönetim planının … bölümüne eklenerek imzalanmıştır.

Kısım 2- Kat Mülkiyeti Hükümleri

Madde 1-Kat mülkiyeti, kat maliklerinin bağımsız bölümler üzerinde sahip oldukları bağımsız mülkiyet hakkından başka, kat malikleri arsa payı ve ortak yerlerden arsa payları oranında yararlanma hakkını da kapsar.

Madde 2-Kat mülkiyeti tamamlanmış bir yapının bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanmaya elverişli olanların üzerinde kat malikleri tarafından kurulan bağımsız mülkiyet hakkıdır.

Madde 3-Kat mülkiyeti arsa payı ve ana gayrımenkuldeki ortak yerlerle bağlantılı özel bir mülkiyettir. Kat malikleri yönetim planında ve kanunda belirtilen ortak yerler üzerinde arsa payları oranında yararlanma hakkına sahiptir. Kat mülkiyeti hiçbir zaman kat maliklerine ortak yerler üzerinde sahiplik hakkı tanımaz. Kat malikleri ortak yerler üzerinde kendilerine kanunun tanıdığı yararlanma hakkını hiçbir şekilde ihlal edemez, bağışlayamaz, bu yerler üzerinde tasarruf yetkisi yoktur.

Madde 4-Kat mülkiyeti, hukuki, ekonomik ve soysal yönden olduğu kadar arsa payı ve anagayrımenkuldeki ortak yerler ve müştemilatla bağlantılı özel mülkiyettir. Bütün maliklerin arsa payları oranında yararlarına ayrılmış ve kullanma haklarını kapsayan kurallar bütünüdür.

Madde 5-Yukarıdaki maddeler ışığı altında;
a)Gerek inşaata esas olan planda ve gerekse müştemilatını gösteren ve tapu sicil muhafızlarına ibraz edilecek yönetim planına ve K.M.K.na göre irtifaka ve K.M.K.na göre mülkiyete geçişe ait sözleşmelerde dükkan, mağaza, kömürlük, sauna, depo, büro, garaj inşasının işaretlenmesi ve kat maliklerinden birisine eklenti olarak tescili talebi, site bağımsız bölümleri maliklerinin tam sayısının ittifakı ile genel kurul kararı olmadıkça hak bahşetmez.
b)İnşaat projeleri ek ve değişiklikleri içeren projeleri veya yönetim planı ve sözleşmeleri statülerinde değişiklik yapmak “Genel Hükümler” kısmı 4 üncü maddeye göre yürütülür.
c)Kat malikleri dükkân, depo, mağaza, sauna, büro ve garaj gibi inşa edilmiş ve edilecek ortak yerlerin çatı ve tavan üstlerindeki çocuk bahçesi, yüzme havuzu veya sportif tesis ve yerler üzerinde temellük ve herhangi bir iddiada bulunamazlar. Bütün bu yerler sitenin ortak yerleri sayılır.
d)Kat maliklerine dükkân, depo, yönetim odası, garaj vb. işgal ettikleri yer kadar arsa payını ifraz veya ifrazen satış talebi hakkı bahşetmez.
e)Kat maliklerine, tapu sicil muhafızlarınca yönetim planı veya irtifak hakkı sahiplerinin noterlikçe tasdikli sözleşme olmadıkça ve yine genel kurulun tam sayı ile ittifakı ile karar ibraz edilmedikçe herhangi bir malik veya umumi vekili veya şirket veya müteahhit tarafından dahi olsa, yukarıdaki talepleri geçerli olmaz ve hukuki bahşetmez.

Madde 6-Yapılmış veya yapılacak kömürlük, depo, garaj vs. gibi ortak yerlere yapılacak her tür ilave ve eklentiler daima arsa payı ile bağlantılı olarak tesis edilir.

Madde 7-Kat mülkiyetinin tesisinden sonra kat malikleri arsa ve mütemmim cüz’leri ve müşterek yerler ve müştemilatına arsa payları oranında ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olurlar, bu mülkiyet türünün ilgili hükümleri uygulanır. Kat mülkiyeti toplu mülkiyet türüne girer. Çünkü bu mülkiyette birbirine bağlı fakat konu ve içerik bakımından farklı iki hak mevcuttur. Bunlardan;
a)Kat malikinin bağımsız bölümü (daire, dükkân ) üzerindeki mülk hakkıdır.
b)Arsa ve ortak yerler, eklentiler veya müştemilat gibi yerler üzerindeki mülkiyet hakkıdır. Buna göre; kat maliklerinin bağımsız bölümler üzerindeki hakları ile ortak yerler üzerindeki hakları birbirine bağlıdır ve müşterek sorumluluklar ve yükümlülüklerle uyumlu kılınmıştır. Hukukun genel prensipleri ve KMK hükümlerinden hiçbir surette ihlal veya feragat edilemez.

Madde 8-Ortak yerler aşağıdaki gösterilmiştir:
a)Temel ana duvarlar, bağımsız duvarları ayıran ortak duvarlar, tavan, taban ve avlular,
b)Genel giriş kapıları, merdivenler, merdiven korkulukları, merdiven sahanlıkları,
c)Kapıcı daire ve odaları ile bu dairelerin her türlü tesisleri,
d)Asansörler, kalorifer daireleri ve kazanları, pompaları-motorları ve soğuk ve sıcak su depoları ile yakıt tankları ve her tür te..
e)Sığınaklar, içerideki ve dışarıdaki genel su depoları ve kuyuları,
f)Müşterek elektrik tesisatı ve sayaçlar, ziller, merdiven otomatları,
g)Her kat malikinin kendi bölümünün dışındaki kanalizasyon tesisleri,
h)Kalorifer, doğalgaz, su, elektrik, telefon , kablo T.V. ve radyo .. çatı anteni ve tesisleri,
i)Çatılar, üst katların balkon siperleri, bacalar, aydınlıklar, yağmur drenaj kanalları ve boruları, genel çöp bacası ve odaları, çatı … zat ve benzeri yerler ile blok havalandırma tesisleri,
j)Bahçede park yerleri, teraslar, bütün bahçeler ve bahçe içinde tesis edilmiş olan spor tesisleri,
k)Yönetim odaları, depo, kömürlük, garajlar ve diğer müştemilat,
l)Yukarıda sayılanların dışında kalan ve ortaklaşa kullanma, ko…ma ve yararlanma için zaruri olan veya bu amaçla gelecekte tesis edilecek yerler ve şeyler de ortak yerler konumuna girer.

BÖLÜM 2-KAT MALİKLERİNİN HAKLARI VE BORÇLARI

Madde 9-Yönetim planı, haklı sebep olmaksızın imzadan imtina eden kat maliki hakkında veya dükkan maliki hakkında yönetim kurulu başkanı veya üyelerinden veya ortaklardan herhangi birinin Sulh Hukuk Mahkemesine müracaatla, 634 sayılı kanunun 12.inci maddesi uyarınca 33 üncü maddeye göre hakimin müdahalesini isteme hakkı vardır.

Madde 10-Bloklar ana gayrimenkul olup ayrı ayrı düşünülemezler, bir bütün halindedirler.

Madde 11-Sosyal, ekonomik ve mali sebeplerden ötürü tek yönetimden çoğul yönetime geçilemez.

Madde 12-Muhasebe kayıtlarının her blok için ayrı ayrı veya birleştirilerek tutulması yönetim kurulunun kararına bağlıdır.

Madde 13-Malikin veya o yerden faydalanan kiracının KM K.nun 18 inci maddesindeki yükümlülüklerini yerine getirmemeleri durumunda, yönetim kurulu veya kat maliklerinin herhangi birinin aynı kanunun 33 üncü maddesine göre adli mercilere  başvurma hakkı vardır.

Madde 14-Bağımsız bölümleri kiracı olarak işgal etmekte olan şahısların kat maliki gibi, diğer kat maliklerini rahatsız etmeme zorunluluğu mevcuttur. Aksi halde, kat maliklerinden herhangi bir veya yönetim ilgili mahkemelerde dava açma ve kira akdinin feshini isteme hakkına sahiptirler.

Madde 15-Bağımsız bölümlerin balkonlarının tavanı ve tabanları ortak yerler sayıldığından genel kurulca oy birliği ile karara bağlanmadıkça, açık balkonlar herhangi bir şekilde kapatılamaz.

Madde 16-Malikler kendi bağımsız bölümlerini kiraya verseler bile işletme giderlerini daima ödemekle yükümlüdür ve sorumludur.

A-Genel Hükümler

Madde 1-Kat malikleri, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 15 ve 16 ıncı maddelerinin emredici hükümlerine ve yönetim planı esaslarına bağlı kalmak üzere, kendi bağımsız bölümleri ile anagayrımenkulun ortak yerlerine arsa payı oranında ortak mülkiyet hükümlerine göre kanunun maliklere tanıdığı bütün hak ve yetkilere sahiptirler.

Madde 2-Kat malikleri, bağımsız bölümlerinde anagayrımenkule (ana yapıya) zarar ve hasar verecek derecede olmamak kayıt ve şartı ile arzu ettikleri dahili onarım veya tesis yapmakta serbesttirler.

Madde 3-Kat malikleri, kendi bağımsız bölümlerini üçüncü şahıslara devir, temlik, ipotek ve irtifak veya bağış gibi tasarrufi muamelede bulundukları veya kiraya verdikleri taktirde, kiracıların ortak yerlerden de malikler gibi yararlanma hakları doğar.

Madde 4-Kat malikleri, ana gayrımenkulun ortak yerleri ve eklentileri için pay ayıramazlar, kendilerine mal edemezler ve tasarrufları altında bulunduramazlar, tescil ettiremezler ve şerh verdiremezler.

Madde 5-Kat malikleri, bağımsız bölümleri ile ilgili dava hakları olduğu gibi müdahalenin men’i talebinde dahi bulunabilirler.

Madde 6-Kat malikleri eklentileri adlarına genel kurul kararı ile tescil edilmiş bulunan eklentileri müstakilen kiraya veremezler.

Madde 7-Kat malikleri arasında, kat maliklerinden doğacak anlaşmazlıklar, yönetim planı veya 634 sayılı kanun hükümlerine, bulunmayan durumlarda ise  M.K.ve diğer mevzuat hükümlerine göre çözümlenir.

Madde 8-Kat malikleri anagayrımenkulun bütün ortak yerlerine, arsa payları oranında, ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olurlar ve bu yerlerden kanun, sözleşme ve yönetim planı hükümlerine göre faydalanma hakkına sahiptirler.

Madde 9-Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini ve gerek ortak ve eklenti yerlerini kullanırken veya faydalanırken veya faydalanırken, iyi niyet kurallarına uymak ve özellikle birbirini rahatsız etmemek ve haklarını çiğnememek gibi hususlara dikat ve yönetim planı hükümlerine uymakla yükümlüdürler.

Madde 10-………..
………..
…………
İşyeri veya dükkan olarak tapu kütüğünde belirlenmiş bağımsız birimlerde ise, açılacak ticarethane türünün ve çalışma tarzının kat malikleri genel kurulunda toplam arsa payı hissesi veya kat maliklerinin %75 (yüzde yetmiş beş)’nin muvafakatı ile belirlenir.

Madde 11- Kat malikleri, bağımsız bölümlerine ve ortak yerlerle, eklentilerine ışıklı veya ışıksız pano, reklam ve afiş asamaz, propagandayı ihtiva eden pankart gibi maksatlarla kullanamaz.

Madde 12-Kat malikleri ahlak ve adaba aykırı düşen işyeri veya kumarhane tesisine izin veremezler. Aksi halde 634 sayılı kanunun 18/2 ve 33 üncü maddeleri gereği haklarında takibat uygulanır.

Madde 13-Kat maliklerinden herhangi biri borç ve yükümlülüklerini yerine getirmemek suretiyle diğer kat maliklerinin haklarını onlar için çekilmez hale gelecek derecede ihlal ederse, bu hali yaratan kat malikleri akında K.M.K. 25. madde gereğince ıttıla tarihinden itibaren 6 ay veya her halde dava hakkının doğumundan 5 yıl içinde arsa payı oranında devir mecburiyeti doğar. Kiracılar hakkında da akdedilen kira mukavelesi kendiliğinden bozulmuş sayılır.

Madde 14-Müşterek yerler ve teraslar veya dükkan veya mağaza ve depolarla garajlar, herhangi sebeple kat maliklerine teslim edilmiş veya usulsüz, izinsiz kullanılmaktaysa haklarında tecavüzün men’i işgalden doğan tazminat ve işgal müddetince kira alınması genel kurulca karara bağlanmazsa
 Yönetim kurulu başkanı veya başkanın vekil tayin edeceği bir üye veya avukatla veya kat maliklerinden her birinin aynı şekilde 634 sayılı kanunun 33. madde gereğince dava açılır

Madde 15-Ortak ve eklenti olarak belirlenmiş yerlere üçüncü şahısların tecavüz etmeleri halinde, tecavüz edilen gayrımenkulun bulunduğu yerdeki görevli mahkemeye, yönetim kurulu başkanı ve üyelerinin veya kat maliklerinden birinin müracaat hakkı her zaman mevcuttur.

Madde 16-Kat maliklerinin hakları ve borçları bölümünün ilgili maddeleriyle, kendilerine ait bağımsız bölümlerinin satı, devir, bağışlama, trampa gibi tasarrufi muamelede bulunabilecekleri açıklanmışsa da, bu işlemlerin tapu siciline tescilinden evvel işletme giderlerini ödemek zorundadır. İşletme giderleri ödenmedikçe tasarrufun zilyet ve mülkiyetin devri imkânsızdır.

B-ÖZEL HÜKÜMLER

Madde 1-Kat malikleri, kat mülkiyeti yasaları ile yönetim planlarına göre yasal sorumluluklarına ilave olarak aşağıdaki ortak kararlara uymak zorundadır.

Madde 2-Bir bağımsız bölümü satan veya kiralayan kat maliki, yönetime bilgi vermek veya kira kontratosunun bir nüshasını teslim etmek zorundadır. Siteden taşınacaklar, yönetimle ilişkisini kesmeden taşınamazlar.

Madde 3-Bağımsız bölümü kiraya vermek veya satmak isteyen malik Site Yönetimine haber vererek yönetim kurulu başkanlığından …………..alarak,satılık veya kiralık ilanlarını blok giriş panolarına asabilir.

Madde 4-Kat malikleri diğer bağımsız bir bölümde veya ortak yerlerde meydana gelen arızaların giderilmesi için, bağımsız bölümlere girme mecburiyetinin bulunduğu hallerde gerekli müsaadeyi vermeye mecburdurlar.

Madde 5-Kat malikleri mecbur kalmadıkça, kiracılarına genel kurul toplantılarına katılma yetkisi veya vekaleti veremezler. (ak…… kabulde yönetim kurulu yetkilidir.) Vekil tayininde diğer kat maliklerinden birini veya üçüncü şahısları tercih edebilirler.

Madde 6-Kat malikleri mesken olarak belirlenmiş ve kullanılan bağımsız bölümlerini işyeri olarak ancak bütün kat maliklerinin oybirliği ile alacakları karara istinaden kiraya verebilirler.

Madde 7-Kiracılar kat malikleri kadar, site kurallarına uymak zorundadırlar.  Kiralayanlar, buna ilişkin hükmü kira kontratlarına koymakla mükelleftirler. Kiracılar yönetimce belirlenen vecibeleri yerine getirmek şartı ile Site sosyal hizmetlerinden kat malikleri gibi yararlanırlar.

Madde 8-Yönetimle ilgili hususlar; mesai saatleri içinde, yönetim odasında site müdürüne müracaat edilerek  çözümlenir.

Madde 9-Kat malikleri ve kiracılar, Site Yönetim Kurulunun …………………… ……………….             ………….. …………………….


Madde 10-Site personelinin site sakinlerine anlayışlı, kibar ve güler yüzlü davranması prensiptir. Personele verilen görevin yerine getirilmesinde kat malikleri de aynı tutum ve davranış içinde olmalıdır.. Aksine, personele hakaret etme, özel talimat vermek, kişisel işlerde çalıştırma vb. gibi davranışlarda bulunulamaz. Görevini kötü kullanan personele müdahale yerine, site müdürüne müracaat edilir.

Madde 11-Kapıcılara, mesai içi veya dışında acil haller dışında özel iş taleplerinde bulunulamaz. Kapıcılar, bütün kat malikleri veya kiracılara eşit hizmet vermek zorundadırlar. Bahşiş vererek, yemek yedirerek vb. özel çıkar temin ederek özel hizmet talep edilemez.

Madde 12-Site sakinleri kapıcılara günlük siparişlerini, mutfak sipariş formunu doldurarak yaparlar. Şifahi siparişler vermek, kapıcıya alacaklı veya borçlu kalmak yasaktır.

Madde 13-Site sakinleri, çatı, kazan dairesi, su depoları, asansör tesisat odası, bekçi evi gibi yerlere girip çıkamazlar. Görevlilere rutin görevlerini değiştirecek tarzda müdahale demezler.

Madde 14-Kendilerine ayrılan yerler dışındaki ortak yerlere hiç bir şey bırakamazlar ve tek başlarına kullanamazlar.

Madde 15-Site sakinleri, blokların harici görünüşünü bozan işlemeler yapamazlar. Mesken balkonlarına hiçbir şey asamazlar., halı-kilim vs. silkeleyemezler, su dökemezler. Yönetimden izin almaksızın panjur takılamaz. Uygulanacak panjur renk, malzeme ve modeli, site yönetiminin onayı alınarak tespit edilir. Balkonlara ve site ortak alanlarına çamaşır asılamaz. Mecbur kalındığında balkonların beton korkuluklarının yüksekliğini aşmamak kaydıyla balkonlara çamaşır asılabilir. Balkonlara başka renkte korkuluk ve dekor yapıştırılamaz. Özel TV anteni takılamaz.

Madde 16-Bütün kat maliklerinin rızası alınmadıkça, ortak yerlerde kendisi ile ilgili inşaat onarım ve tesisler yapamaz, bahçede, garaj, kömürlük ve benzeri inşaat yapamaz.

Madde 17-Dükkân malikleri dükkânlarını diğer kat maliklerini huzursuz rahatsız edecek nitelikteki işler için kullanamazlar, başkalarına tahsis edemezler.

Madde 18-Bağımsız bölümler içindeki radyatörlerin yerleri değiştirilemez, petek ilave edilemez. Dekorasyon amacı ile bu ………………….. radyatör sularının boşaldığı ve bakım yapıldığı Ağustos, Eylül aylarında yapılabilir. Ancak hiçbir şekilde radyatörlere dilim ilave edilmesine müsaade edilmez. Isıtıcı sistem suyunun değiştirilmesi yönetimin izni olmadan mümkün değildir.

Madde 19-Televizyon antenleri merkezi kapalı devre televizyonlara bağlı olup paraleldir. Dairelere TV girişi yapılacak küçük değişiklikler bile alt katların yayını alamamasıyla sonuçlanır. Bu nedenle daire içindeki değişiklik ve ilaveler, yönetimden izin alınarak TV prizi üstüne konulan jak ile sağlanır.

Madde 20-Bloklara giriş ve çıkışlarda kapılar mutlaka kapatılacaktır. Görevlilerin havalandırması dışında kapılar açık tutulmayacaktır. Diafonla konuşmadan, gelenin kim olduğu öğrenilmeden kapı açılmayacaktır. Bahçe oturma üniteleri, havuz başı vs. gibi sosyal hizmet birimlerine o blok kat maliklerini rahatsız etmeden …………lecek ve başkalarını rahatsız etmeden istifade edilecektir.

Madde 21-Sakinler binaya seyyar satıcı çağıramazlar. Site sakinleri bulundukları bloklara boyacı, bohçacı, sütçü gibi seyyar satıcıların girişlerinde izin vermeyecek, bunlarla ilişki kurmayacak, alış-veriş yapmayacaklardır.

Madde 22-Site sakinleri, çocukların çevreyi rahatsız etmeyecek şekilde gürültüsüz oynamalarını, çimler üzerinde oynamamalarını, çiçeklere zarar vermemelerini sağlayacaklardır. Çimler üzerinde kedi, köpek ve benzeri hayvanlar gezdirilmeyecek ve pislemelerine izin verilmeyeceklerdir.

Madde 23-Kat maliklerinin bağımsız bölümlerinde kedi, köpek gibi hayvanları beslemeleri yasaktır. Bu karar ortak yerler için de geçerlidir.

Madde 24-Site sakinleri ve konukları ile dükkânlardan yararlanan müşteriler, arabalarını sitenin görünümünü bozacak şekilde kaldırımlara ve park yerleri dışında kalan yerlere park edemezler. Bu hususun titizlikle takibinde yönetim kadar dükkan sahipleri blok kapıcıları ve işletmeciler de sorumludur. Doğabilecek sorumluluk  ……… …… ………….dahil onlara aittir.

Madde 25-Bağımsız bölümlerin çöpleri, torbalar içinde toplanarak çöp yerine dökülür. Bağımsız bölümler ya da bloklar, sebep ne olursa olsun çöpleri başka yerlere dökemezler.  Blokların çöp bacaları kullanılamaz. Çöp torbaları kapıcılar veya görevliler tarafından belli saatlerde kapı önlerinden toplanır.

Madde 26-Yaptırımlar:
a)Site yönetim kurulu, uyumsuzluk gösteren site sakinlerine karşı yaptırım kararı almaya ve uygulamaya yetkilidir.
b)634 sayılı kanunda maliklerin borçlarına ait hükümler, bağımsız bölümdeki kiracılara, sükna ve intifa hakkı sahiplerine ve bu bölümlerden herhangi bir surette faydalanan kimselere de uygulanır. Bütün genel ve özel kısımlarda zikredilen borçları yerine getirmeyen ve yasaklara uymayanlar hakkında kat malikleriyle müştereken ve müteselsilen sorumludurlar.
c)Yasaklara uyulmaması durumunda yasağa konu olan davranışı kat maliki yapmışsa yalnız onun aleyhine, 3. şahıslar yapmışsa onlara dönük, bunun sonucunda zarar söz konusu ise, kat malikleriyle birlikte müşterek ve müteselsilen sorumludurlar. Bu konuda yönetim kurulu veya kat maliklerinden birinin dava müdahale hakkı saklıdır.

Madde 27-Malikler kendi bağımsız bölümleri veya ortak eklenti yerlerinde nişan, düğün, kokteyl gibi istisnai nedenlerle tertiplenecek toplantılarda diğer kat maliklerini rahatsız etmemeye azami dikkat ve itina gösterirler. Ancak bu tür toplantıları kat malikleri kurulunun rızası olmaksızın veya yönetim kurulunun izni olmaksızın ortak yerlerde yapılamaz.

Madde 28-Balkonlara gerekli emniyet tedbirleri alınmadan çiçeklik veya çiçek saksısı konulamaz. Çiçeklik yapılması arzu edildiği takdirde, yönetim kurulunun vereceği standartlara göre yapılması mümkün olabilir.

Madde 29-Malikler pencere, balkon ve teraslara harici manzarayı çirkin gösterecek ve binanın ahenk ve güzelliğini bozacak şekilde eşya koyamaz. Pencere ve balkonların görünüşleri, renk ve formu aynen muhafaza edilecektir.

Madde 30-Malikler fazla eşyalarını………… ………… ……… …… ……….. … koyamazlar. Ancak yönetim kurulunun göstereceği yerlere fazla eşyalar konulabilir.

Madde 31-Malikler, asansörlerle her cins ağır eşya taşıyamazlar.

Madde 32-Kat malikleri ve kiracıları, özellikle dairelerine ve dairelerinden taşınırlarken, giriş çıkış kapısı,antre, merdiven aralıkları ve küpeşteleri, asansör kapı ve zeminlerini koruyacaklar, çizilip yıkılmasına, kazılıp bozulmasına sebebiyet vermeyeceklerdir. Hasar ve zarara sebep olanlar kusurları oranında sorumlu olacaklardır.

Madde 33-Anagayrımenkuldeki bağımsız bölümlerini tahliye eden, kiraya veren veya tasarrufi muamelede bulunan kat malikleri, ayrıldıkları tarihi takip eden bir hafta içinde, yurt içi ve yurt dışı veya şehir içi iş ve ikametgâh adres ve varsa telefon numaralarını yönetim kurulu başkanı veya idare müdürüne yazlı olarak bildirmek zorundadırlar. Aksi halde;
a)Olağan ve olağanüstü toplantılara davetten,
b)Genel ve yönetim kurullarınca alınan kararları tebligattan,
c)Yönetim plan ve işletme projesinin tebliğ ve imzaya davetten,
d)İşletme gelir ve giderlerine ait ihbar, ihtar, protesto ve davetiyelerden,
e)Mülkiyetlere riayetsizlikten doğan tebligattan haberdar ve bilgi sahibi olmadıklarını iddia ve itirazında bulunamayacaklardır.

Madde 34-Kat malikleri projesine göre tanzim edilmiş site bahçesinde hiçbir değişiklik yapamaz, kişisel zevklerine göre hareket edemezler.
Kiracı ve misafirler dahil tüm site sakinleri ortak alanlardaki park, çim ve çiçek ekili yerlerde ve tüm ortak tesislerde hasar meydana getirici eylemlerde bulunamazlar.
Bahçenin korunması için ara yollarda her yaş için bisikletle gezilmesi, ara yollara otomobil, pikap vs. araç sokulması yasaktır. Aksine hareket edenler yaptıkları zararı ödemekle mükelleftirler.

Madde 35-Diğer konutların manzarasını kapatıcı ağaç dikemezler. Bitkilendirme işleri site yönetimince peyzaj projesine uygun şekilde yapılır. Ek ve değişik niteliğindeki bitkilendirme de yönetim kurulunun yaptırdığı yeni projelendirmeye göre uygulamaya konulur.

Madde 36-Bağımsız bölümleriyle eklenti ve ortak yerlerde patlayıcı ve pis kokulu maddeler bulunduramazlar ve diğer kat maliklerini rahatsız edecek şekilde sarsıntı yapmak, duman toz çıkartmak gibi hareketlerden kaçınmak zorundadırlar.


BÖLÜM 3-ORTAK GİDERLERE KATILMA


Madde 1-Kat malikleri, anagayrımenkulun ortak giderlerine aşağıdaki esaslara uygun olarak katılırlar:
a) ………………. ………………… …………………….. ……………………. ………….. …… kapıları gibi kanunda veya sözleşmede tespit edilmiş bulunan bütün ortak yer ve tesislerin bakım, onarım, tamir ve yenileme giderlerine kat maliklerinin tamamı eşit olarak katılırlar.
b)Yönetici aylığı (site müdürünün aylığı) kaloriferci, kapıcı, bekçi, muhasebeci, bahçıvan gibi personel ücretlerine ve bu tür giderlere kat maliklerinin tamamı eşit olarak katılırlar.
c)Kalorifer, koridor, bahçe lambaları gibi ortak tesislerin işletme giderlerine kat maliklerinin tamamı eşit olarak katılırlar.
d)Kapıcının sarf edeceği elektrik, su ve ısıtma giderlerine ve ortak yerlerin temizlik giderlerine, ortak yerlerin elektrik, su giderlerine kat maliklerinin tamamı eşit olarak katılırlar.
e) …………. Ortak giderler için toplanacak avansa maliklerin tamamına eşit olarak katılır.
f)Kat malikleri bağımsız bölümlerinin ısınma giderlerine, yakıt giderlerinearsa payları oranında katılırlar.
Anagayrımenkul ve bağımsız bölümler sigorta ettirilecek, sigorta primlerine her bağımsız bölüm maliki arsa payı ne olursa olsun eşit olarak katılırlar.

Madde 2-Malikler, kullanma hakkından vazgeçildiğini, satışın gerçekleştirilmediğini, şahsi durumlarının elvermediğini veya henüz taşınma imkânı elde edemediklerini, lüzum ve ihtiyaç duymadıklarını, elektrik bağlantısı yapmadıklarını, kiraya vermediklerini, yönetim planını okumadıklarını, imza etmediklerini, böyle bir yükümlülük altına girmediklerini, dış ülkelerde olduklarından haberdar olmadıklarını beyanla, aidat ödeme katılımında önleyici, durdurucu, geciktirici, oyalayıcı vasıtalara başvurulması mümkün değildir. Bu gibi davranışlarda bulunan kat maliki hakkında KMK 33/1 maddesine dayanarak yönetim kurulu başkan veya üyelerinden veya diğer kat maliklerinden biri yönetim planına veya 634 sayılı kanuna veya genel hükümlere istinaden dava veya icra takibatı yolu ile ödedikleri miktar oranında……. Hakkına sahiptirler. Borçlu kat maliki hakkında 634 sayılı kanunun 33. maddesi gereğince sulh hâkimince verilen kararın uygulanmasını himaye edici veya yerine getirmeyen ilgili hakkında aynı kanunun 33/3fıkrası gereğince cezalandırma istenir.

Madde 3-Kat maliki, bağımsız bölümünü kiraya vermişse, işletme giderlerinden hissesine düşen miktardan müştereken ve müteselsilen sorumludur. Yazılı ihbara ve noterlikçe çekilen ihbara rağmen ödenmeyen kat malikinin borcu, kira alacağına mahsuben kiracıdan alınır. Borç bu yolla da tahsil edilemiyorsa, mahkemece tespit edilip ilama bağlanan borç miktarınca kat malikinin bağımsız dairesi üzerine yönetim kurulu başkan veya üyelerinden ve diğer kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine, kat malikleri lehine kanuni ipotek hakkı doğar ve tapuya şerh verilir. Bu hususta feragat geçerli değildir. (KMK 22/1, 22/2 ve 807 md.MK) Kat maliklerinin ortak giderlerden ve yakıt giderlerinden borcunu ödemeyen kat maliklerinden olan alacakları, diğer alacaklara göre tercih ve öncelik kazanır.

Madde 4-Kat maliklerinin, yönetim planı, işletme projesi veya genel ve yönetim kurullarınca alınan kararla tespit edilen işletme giderlerine ve tahsiline itirazın miktarına bakılmaksızın Sulh Mahkemesine müracaat edilmesi ve karar alınmadıkça durdurulamayacağı esası kabul edilmiştir. Kat malikleri, işletme giderlerine katılma oran ve hisselerinin tespitini mahkemeden isteyemezler.

Madde 5-Ortak gidere(örneğin ortak ve eklenti yerlerle asansörün ve diğer teknik tesisatın bozulmasına) kat maliklerinden biri veya onun bağımsız bölümünden faydalanan şahıs kusurlu hareketiyle sebep olmuşsa, ortak gideri, zararı kusuru oranında müştereken ve müteselsilen ödemekle yükümlüdür.

Madde 6-Kat maliklerinin hiç biri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.

Madde 7-Kat malikinin payına düşecek gider, avans borcundan, aidat borcundan ve gecikme tazminatı bağımsız bölümlerin birinde kira akdine oturma (sükna) hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı bir şekilde faydalananlarda müştereken ve müteselsilen sorumludur.

Madde 8-Yöneticiler tarafından yönetim planının üçüncü bölümünde (ortak giderlere katılma) belirtilen esaslar dahilinde hesaplanıp ilan edilen yönetim giderlerine katılma paylarını, kat maliki veya kiracısı her ayın 18. iş gününe kadar ilgili banka hesabına yatırmak zorundadır. Yaz tatili veya başka nedenlerle bağımsız bölümünü birkaç ay kapalı tutan kat malikleri, sitede bulunmayacağı ay kadar yönetim giderlerini peşin olarak ödemek veya her ayın 18. iş gününe kadar site banka hesabına havale çıkarmak zorundadırlar. Bankadaki gecikmeler yönetimin yapacağı yasal işlemlere engel değildir. Her ayın 18.den sonra yapılacak ödemeler yasa gereği %10 gecikme tazminatı ile birlikte tahsil edilir.

Madde 9-Kat malikleri, kalorifer tesisatının bozukluğu nedeniyle yeteri kadar ısınamadıklarını ileri sürerek avans ve aidatın ödenmesinden imtina edemezler.

Madde 10-Kat malikleri ortak yerlerden indirim yapılmasını ve ödemelerden kaçınılmasını hiçbir şekilde talep edemezler.

Madde 11-Pasajın iç bölümlerini ilgilendiren konularda pasaj maliklerinin 4/5 çoğunluk ile alacakları karar doğrultusunda, bu kararı temsilcileri vasıtasıyla yönetime iletilmesini takiben yönetim kurulu bu kararın ve talebin uygunluğunu araştırır. Yönetim kurulu tarafından talep ve istek siteye zarar vermeyeceği kanaatine varılırsa, pasaj malikleri tarafından alınan karar yönetim kurulu tarafından uygulanır. İşbu yönetim planı hükümleri ve kanan hükümleri saklı kalmak kaydıyla yönetim kurulu pasaj maliklerinin pasajların iyileştirilmesi, modernleştirilmesi ve dekorasyonu vs. konusunda aldıkları kararları, masraflara aşağıda belirtilen şekilde katılmaları şartıyla uygular. Şöyle ki; A, B ve C blok altlarında inşa edilen pasajların, her blokta yapılacak iyileştirme, güzelleştirme, modernleştirme ve dekorasyon vs. için yapılacak masraflar arsa payı oranında o bloktaki dükkân malikleri tarafından karşılanır.
            Münferit yaptırılacak dekorasyon, iyileştirme vs. masrafları yalnız o dükkan sahibi tarafından karşılanır.

Madde 12-Her bağımsız birimin maliki veya (özel ve tüzel kişilerce) kiracılar tarafından kullanımı esnasında siteye gelebilecek her tür (olağan ve yönetim planında kabul edilmişler dışında) mali yükümlülük, ilgili bağımsız birimin maliki veya kiracısı tarafından müteselsilen karşılanır. Mali yükümlülüğü (örneğin: ASKİ,TEK vs kamu kuruluşları ve hakiki şahıslar tarafından mevzuat yönünden bile olsa) yönetim daha önce karşılamış olsa bile, sorumlulukları rücu hakkı her dönemde vardır. Bu alacaklar zaman aşımına uğramaz.


BÖLÜM  4-YÖNETİM ORGANLARI

Kısım 1-Genel Kurul

A-Görevleri

Madde 1-Genel kurul anagayrımenkuldeki (A, B, C, D, E, F, G blokları) arsa payı ne olursa olsun bütün bağımsız bölüm maliklerinden teşekkül eder. Kanunların emredici hükümleri saklı kalmak kaydı ile yönetim planı ve verilecek kararlara göre anagayrımenkul bu kurul tarafından yönetilir ve yönetim tarzı kararlaştırılır. Arsa payı ne olursa olsun anagayrımenkuldeki bütün bağımsız bölüm malikleri kurulun, yani genel kurulun birer tabii üyesidir.

Madde 2-Genel kurul yönetim planının özel maddelerinde açıklanan fonksiyona tabi olup, üst organ niteliğini taşır.

Madde 3-Anagayrımenkulun idaresinde ve işletilmesinde yarar ve zorunluluk duyduğu değişiklik, onarım, ek inşaat ve tesisatın kurulması gibi konularda kat maliklerine yükletilecek mali yükümlülüklerin portresini ve maliyet değerini belirler ve gereğini karara bağlar.

Madde 4-Anagayrımenkulun yönetilmesinden veya kullanılmasından dolayı kat malikleri arasında veya bunlarla yönetim kurulu veya yönetici ve denetçi veya yönetim kurulu veya yönetici ile denetçi arasında çıkan anlaşmazlıklar kat malikleri kurulunca (genel kurul) çözülür ve karara bağlanır.


B-Yetkileri:

Madde 1-Genel kurul yönetim planını bütün kat maliklerinin beşte dördünün oyu ile değiştirebilir.

Madde 2-Genel kurul, ana gayrımenkulun tadili ve bölüm ilavesi gibi hususlarda toplantı mevcudunun oyçokluğu ile karar alır. Onarım hususunda ise oyçokluğu ile karar alınır.

C-Genel Hükümler:

Madde 1-Genel toplantı zamanı, her yılın Mayıs ayıdır.

Madde 2-Genel kurul önemli bir sebebin çıkması halinde yönetim veya denetim kurulunun %51 veya kat maliklerinin üçte birinin istemi üzerine toplantı tarihinden an az 2 gün önce bütün kat maliklerine taahhütlü mektup veya imza karşılığı tebliğ edilmek şartıyla kat malikleri kurulu olağanüstü toplantıya çağrılabilir.

Madde 3-Genel kurulun olağan toplantılarının yerini, tarihini ve saatini ve gündemini yönetim kurulu tarafından tespit edilerek toplantıdan en az 15 gün önce kat maliklerine taahhütlü mektup veya imza karşılığı tebliğ edilir.

Madde 4-İlk çağrı yapılırken, bu toplantıda yeter sayının sağlanamaması halinde, ikinci toplantının nerede ve hangi tarihte ve saatte yapılacağı belirtilir.

Madde 5-Genel kurul olağan toplantılarında, yönetim kurulu ve denetim kurulu seçimini yapar. Gündemdeki maddeleri görüşür. Yönetim kurulunu ibra eder, işletme projesini inceler kabul eder.

Madde 6-Kat maliklerinin isteği ve yönetim kurulunun, denetçilerin daveti üzerine olağanüstü toplanan genel kurulancak gündemdeki madde ve konuları görüşüp karar bağlar. Gündem dışı konuları görüşmeye almaz.

Madde 7-Olağanüstü toplantılarda ise gündem dışı konuların görüşülebilmesi toplantıda mevcut maliklerin üçte birinin isteğine bağlıdır.

Madde 8-İkinci dereceden sayılan hususlarda, idare müdürü ile diğer personelin atanması, hizmet sözleşmesinin yapılması veya görevlerine son verilmesi, yönetim kurulunun yetkisi dâhilindedir. Bu gibi konular genel kurula görüşme konusu olarak getirilemez ve gündeme alınamaz.

Madde 9-Genel kurulda arsa payına bakılmaksızın anagayrımenkuldeki her bağımsız bölümün maliki bir oy hakkına sahiptir. Aynı şahsın birden fazla bağımsız bölümü mevcut ise, her bir bağımsız bölümü için ayrı ayrı bir oy hakkı vardır, ancak  … ……….. ….. oy sayısı bütün oyların üçte birinden fazla olamaz.
            Bir bağımsız bölüme birden fazla kimse malikse kat malikleri kurulunda, bunları içlerinden vekâlet edecekleri birisi temsil eder.
            Alınacak karar doğrudan doğruya kendini ilgilendiren kat maliki, genel kurulda görüşmelere katılabilir. Fakat o iş hakkında oy veremez.

Madde 10-Kat maliklerinden her biri diğer kat malikleri ve dışarıdan vekâlet verecekleri bir vekil vasıtasıyla temsil olunabilirler. Ancak bir şahsın asaleten ve vekaleten vereceği oy sayısı, bütün oyların üçte birini geçemez.

Madde 11-Kat maliklerinden biri ehliyetsiz (çocuk, akıl hastası) ise onun yerine genel kurula kanuni mümessili(velisi veya vasisi) katılır ve oy kullanır.

Madde 12-Genel kurulun olağan ve olağanüstü toplantılarında, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanır ve oy çokluğu ile karar verir. Yeter sayı sağlanamadığı takdirde, ikinci toplantı en geç bir hafta içinde yapılır. Bu toplantıda yeter sayı aranmaksızın bulunanların oy çokluğu ile karar alınır.
            Kat mülkiyeti kanununda özel hallere ilişkin olarak konulmuş bulunan yeter sayıyla ilgili hükümler saklıdır. (KMK 24, 28, 34, 42, 44, 45 vs.)

Madde 13-Genel kurul toplantısını yönetim kurulu adına veya olağanüstü toplantıya çağrıyı yapan organ adına bir üye yoklama yaparak toplantıyı açar. Kat malikleri arasından bir başkan ve iki sekreterlik için açık oylama yaparak, en çok oy alan 3 kişiyi göreve çağırır.
            Genel kurul divanı yerini aldıktan sonra gündem maddelerine geçilir. Genel kurul kararları noter tasdikli bir deftere gündem sırası ile yazılarak, toplantıda bulunan bütün kat maliklerince altı imzalanır. Karar aykırı oy verenler bu aykırılığın sebebini belirterek imza ederler.
            Bir husus hakkında ileride çıkacak anlaşmazlıklar karar defterinde aynı hususa dair daha önce verilmiş bir karar varsa kaide olarak emsal alınarak ona göre çözülür.

Madde 14-Kat malikleri kurunda alınan kararlar yönetim kurulu veya yönetici tarafından o toplantıda bulunamamış olan kat malikleri ile gerekiyorsa bağımsız bölümlerde kiracı veya herhangi bir sebeple oturanlara veya bölümlerde kiracı veya herhangi bir sebeple oturanlara veya bölümlerden başka bir şekilde faydalananlara usulü dairesinde duyurulur.

Madde 15-Karara olumlu oy vermeyen kat malikli, itiraz nedenlerini ve kanuni gerekçelerini açıklayan dilekçesini genel kurula sunacaktır. Genel kurul kararlarında ısrar ederse, ısrar nedenleriyle kararı tebliğ eder. Kat malikleri kurulu kararına rıza göstermeyen kat maliki anlaşmazlık konusu teşkil eden hususun çözümlenmesi için, anagayrımenkulun bulunduğu yerin sulh hukuk mahkemesine başvurarak hak için hakimin müdahalesini isteyebilir.

Madde 16-Kat malikleri kurulunca verilen kararlara razı olmayan kat maliklerinden birinin veya onun bölümünde kiracı veya herhangi bir sebeple oturanlar veya devamlı faydalananlar kanunda veya yönetim planında gösterilmiş bulunan borç ve yükümlerini yerine getirmeleri yüzünden zarar gören kat malikleri veya yönetim kurulu veya yönetici KMK 33. maddesi uyarınca Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak borç ve yükümlerin yerine getirilmesi için hâkimin müdahalesini isteyebilir.

Madde 17-Genel kurul toplantılarında ayrıca bütçenin tatbikine sağlanması için yönetim kuruluna yetki verilmesi, lüzum gördüğü taktirde süresi dolmasa bile yönetim veya denetim kurullarını görevden alıp, yenilerinin seçilmesi, ihtiyaca göre teknik personel, kalifiye işçi kadrolarının tespit ve ücretlerinin belirlenme yetkisinin yönetim kuruluna verilmesi, yönetim kurulunun işletme için akdedeceği anlaşmaları onaylama vs. konularını da karar bağlar.

Madde 18-Genel kurulca kabul edilen kararı bozma isteğinde bulunan kat maliki, genel kurulu hasım göstermek suretiyle dava açma hakkına sahiptir. Yönetim kurulunu hiçbir şekilde dava edemez.

Kısım 2-Yönetim Kurulu

A – Görevleri :

Madde 1-Belirli zamanlarda toplanır.

Madde 2-İşletme projesini düzenler, yönetim planında değişiklik gerekiyorsa, değişiklik teklifini genel kurula sunar.

Madde 3-Genel kurul gündemini hazırlar, genel kurulu toplantıya çağırır, genel kurul tarafından alınan kararları uygular. Ayrıca kurulun karar ve protokolleriyle yapılan ihbar ve tebligatları özetleri tarih sırasına göre karar defterine geçirir, her yılın ilk ayında defterleri noterden kapattırır, bütün belgeleri 5 yıl süre ile saklar.

Madde 4-Isı santralı ile ilgili teçhizatı daima hizmete hazır bulundurmak, belediye nizamlarına göre eşit bir şekilde işletilmesini sağlar.

Madde 5-Genel kurula bilançoyu sunar ve ibra edilmesini sağlar.

Madde 6-Kat maliklerini leh ve aleyhlerinde meydana gelecek olaylar hakkında rapor düzenleyerek rapor düzenleyerek genel kurula sunar.

Madde 7-Olağanüstü genel kurulu toplantıya çağırmak ve 2 gün önceden kat maliklerine bilgi verir.

Madde 8-Bankalara hesap açmak, iki imza ile bankalardan para çekmek ve hükmü şahıslara site sakinlerinin müşterek menfaatlerini ilgilendiren anlaşmalar yapar, akitler yapar.

Madde 9-Denetçilere bilgi sunar.

Madde 10-Ana gayrimenkulün amacına uygun olarak kullanılması, korunması, bakımı, onarımı için gerekli tedbirleri alır.

Madde 11-Genel kurul kararlarını fiiliyat sahasına aktarır ve gider hareketlerini izler.

Madde 12-İşletme giderlerini ve avanslarını ödemeyenler hakkında gerekli yasal takibata geçer.

Madde 13-Anagayrımenkulun tümünü ilgilendiren talimatları kabul eder, gerekiyorsa kat maliklerine duyurur ve gerekli tedbirleri alır.

Madde14-Yönetim kurulu genel hizmetlerinin çalışma programı içinde yürütülmesini takip ve bütçenin gelir giderlerinin toplanması ve takibinden sorumludur. Bu görevin mali yönü aralarından seçecekleri sayman üye vasıtasıyla yürütülür.

Madde 15-Feragat etmek ve genel kurul kararına tasarrufi işlemde bulunur.

Madde 16-………………………….  …………………….. ……………           ………….. …  …………………….. ..               ………………………………….  …………

Madde 17-………………………….  …………………….. ……………           ………….. …  …………………….. ..               ………………………………….  …………


Madde 18-………………………….  …………………….. ……………           ………….. …  …………………….. ..               ………………………………….  …………


Madde 19-………………………….  …………………….. ……………           ………….. …  …………………….. ..               ………………………………….  …………

Madde 20-Yönetim planında bulunmayan görevliler ve sosyal tesisler hakkında yönetmelikler tanzim eder ve kat maliklerinin bilgilerine sunar.

Madde 21-Blokların daire ve tesislerini ihtiva eden yangın, infilak ve hırsızlığa ve aynı zamanda su baskınına ve sel gibi afetlere karşı mali mesuliyet sigortalarını yaptırır.

Madde 22-Anagayrımenkul yönetimiyle ilgili diğer bütün ödemelerin kabulü ve yönetimi dolayısıyla………………………..   ………….  ……………     ……
 …………….
Tarafından ayrıca yetkili kılınmışlarsa bağımsız bölümlere ait ………….. .   ralar toplar.

Madde 23-Anagayrımenkulleri ilgilendiren bir sürenin geçmesine veya bir hakkın kaybına meydan vermeyecek gerekli tedbirleri alır.


B – Yetkileri :

Madde 1-Yönetim kurulu, kat maliklerine karşı bir vekil gibidir ve bir vekilin haklarına sahiptir.

Madde 2-Anagayrımenkulun yönetim ve işletilmesiyle ilgili korunma, onarım ve avans gibi giderlerin tahsilinde bir hakkın kaybına meydan vermez. Gerekli önlemlerin alınmasında azami dikkati gösterir.

Madde 3-Kat malikleri genel kurullarında tespit olunacak bütçe miktarı dâhilinde harcama yetkisine sahiptir. Bunun üzerindeki sarfiyat genel kurul kararına bağlıdır.

Madde 4-Borç ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen kat malikleri ile üçüncü şahıslar aleyhine dava açma ve icra takibi yapma ve adli merciler önünde kat maliklerini temsil etme yetkisine sahiptir.

Madde 5-Yönetim kurulu, görev ve yetkilerinin bir bölümü site müdürüne devredebilir. Bu husus üye tam sayısının oybirliği ile geçerlilik kazanır.


C – GENEL HÜKÜMLER :

Madde 1-Site yönetim kurulu, ana gayrımenkulu oluşturan (A, B, C, D, E, F, G) blokları kat malikleri veya vekillerinin oluşturduğu genel kurulda, bütün kat malikleri arasından seçilecek 7 yönetim kurulu üyesinden oluşur. Yönetim kurulu üyelerinin ayrı bloklardan oluşmasına özen gösterir. Seçilen yönetim kurulu üyeleri kendi aralarından bir başkan seçerler.
            Genel kurul ayrıca kat malikleri arasından 3 kişiden oluşan yedek üyeleri de seçebilir. Bir önceki dönemin yönetim kurulu başkanı, yeni oluşan yönetim kurulunun doğal danışman üyesidir.  Toplantılara katılabilir, ancak oy kullanma hakkına sahip değildir.



BÖLÜM 5-İCRA ORGANLARI



SAYFA 26, 27, 28, 29 (BULUNDUĞUNDA TAMAMLANACAK)

…………………. ………………… ……………….. ………………….. …………….. …. .. .. . ……………………… …………… ……………………. ……………… ……. .. . . . . . . . larından seçecekleri başkanın bulunmaması ve oybirliği olmaması halinde karar alamazlar. Başkanın bulunduğu ve iki kişiden oluşan toplantılarda ise, başkanın oyu iki sayılır.

Madde 4-Denetçiler genel kurulca sayı ve arsa payı çoğunluğuyla seçilir ve olağan toplantılarda genel kurula vereceği bir raporla yönetim sonucunu ve düşüncelerini bildirir. Bu rapor çoğaltılarak bir örneği toplantıdan önce kat maliklerine gönderilir ve imza karşılığı verilir.



Kısım 1-Yönetmelikler

A – Personel Yönetmeliği:

1.Bu yönetmelik, DOĞANKENT SİTESİ’nde istihdam edilecek bütün personelin seçimi, ücret tesbiti ve artırımı, teşviki, cezalandırılması ve işten çıkışını düzenler.

2.Site geneli ve bloklar için istihdam edilecek personeli, genel kurulun vereceği yetki ile, site yönetim kurulu seçer. Bu seçimde, personelin o işi iyi bilen, dürüst, saygılı ve çalışkan müracaatçılar arasından seçilmesine özen gösterilir.

3.Seçilen ve işe alınacak personelin yapacağı işler, görev yetki ve sorumluluklarının belirleneceği o işe ve personele ait çalışma talimatı, site müdürü tarafından hazırlanır. Site yönetim kuruluna onaylattırdıktan sonra personele imzalattırılır ve iş akdinin eki olarak saklanır. Bir kopyası da görülür bir yere asılır.

4.İşe alınacak personel, yukarıda yazılı hususlara ve iş kanunu ile ilgili tüzük ve yönetmeliklerde veya mülki ve idari mercilerin öngördüğü belgeleri tamamladıktan sonra, kendisi ile iş sözleşmesi yapılacak ve bu sözleşme site yönetim kuruluna onaylattırıldıktan sonra geçerli olacaktır.

5.Sözleşmenin tanziminde bulunması icap eden hukuken geçerli olan her husus eksiksiz olarak bulunacak, bunun tanzim ve takibinde site müdürü, yönetim kurulundan mutlaka yetki alacaktır.

6.Personel ücretleri, 9 ve 10. maddelerde belirtilen esaslar dikkate alınarak site yönetim kurulu tarafından tespit edilecektir.

7.Her türlü personele tatbik olunacak aylık ücret, fazla mesai veya ikramiye gibi ödemelerin miktar ve şekillerine de site yönetim kurulu karar verir.

8.Genel kurulun kararı alınmadıkça kapıcı, kaloriferci, bekçi bahçıvan ve danışma memurlarının aylık ücretleri hiçbir şekilde o yıl için geçerli olan asgari ücretin %60 ilavesinden fazla olamaz.  …………………………………….. …………… ……. . . . . . . . …………………………….

9.                    ………. ……………. …………..         ……………….. …………………. …….. . . . . . . . ……………….. ………………………. ………………… …………….. . . .

10.Aylık ücret ve ikramiye dışında8. maddede sayılan personele başka hiçbir isim altında her hangi bir ücret ödenmez. Fazla mesai ücretleri bunun dışındadır.

11.Site müdür, muhasebe sorumlusu, hukukçu, teknik sorumlunun ücretleri, yönetim kurulu tarafından pazarlık veya piyasa şartlarına göre tespit edilir. Bu personele aylık ücret tabanı………………. ……………. …………….. . ………. . ..  . . ..  . . ………………….           ………………………..                        ……………..        


12. 8 ve 11’nci maddelerde adı geçen personele yapılacak ücret ve ikramiye ödemelerinin teşvik edici olmasına, herkese sıradan yapılan bir ödeme gibi olmamasına site yönetim kurulu azami dikkati gösterir. Bunun için gerekli çalışma ve puanlamayı yapar.

13.Personel, sözleşmesinin dışında, geçici veya sürekli olarak kendisine verilen görevi yapar. Görevinde sürekli değişiklik yapılan personele, o görevi yapan diğer personelin aldığı ücret en geç iki ay içinde uygulanır.

14.Personelin saatlik veya günlük izinleri için site müdürü yetkilidir. Yıllık kanuni izinlerin (gerekirse uzun süreli ihtiyaç izinlerini) süre ve takvimini site müdürü işi aksatmayacak şekilde programlayarak site yönetim kurulunun onayı ile tatbik eder.

15. 8’inci maddede sayılan personelin ilk amiri site müdürüdür. Site yönetim kurulu diğer personelin de ilk amirliğine site müdürünü getirebilir.

16.Herhangi bir personelin cezalandırılması da muhakkak surette yürürlükte bulunan kanun, tüzük ve yönetmeliklere göre yapılır. Cezalar, mutlak surette yazılı olarak ve usulüne uygun şeklide ilgililere tebliğ edilecek ve dosyalarında saklanacaktır.

17. ………………… …………………………………….. ………………………………… . .. ………………………….. …………………

18. İşbu yönetmelik site yönetim kurulu ……………………………………………….. ………………………… …………….. . . . . …………………….


B –Bütçe Yönetmeliği:

1.Bu yönetmelik, Doğankent sitesinde hazırlanacak ve tatbik olunacak bilumum bütçe tatbikat ve hazırlıklarını tanzim eder.

2.Bu yönetmelik Doğankent sitesi muhasebe ve mali işler yönetmeliği ile birlikte ve gerekli uyum sağlanarak tatbik olunacaktır.

3.Bütçe, kat mülkiyeti kanununda belirtilen süreler için ve yine adı geçen kanunda belirtilen zamanlarda hazırlanır.

4.Sitede kurulacak yeni tesisler ve her türlü kalıcı yatırım, birinci sınıf kalitede yapılmak mecburiyetindedir. Her yeni tesis ve genişletme için site genel kurulunun onayı gerekir.

5.Site yönetim kurulu, ertesi yılın bütçe taslağını hazırlayıp genel kurul toplantısından sekiz gün önce bütün kat maliklerine taahhütlü posta ile veya imza karşılığı elden teslim olacaktır.

6.Site yönetim kurulu üyeleri ile yönetim kurulu başkanının sitede oturan kat maliklerinden seçilmesi esastır. Bu üyelere ve başkana herhangi bir ücretin ödenip ödenmeyeceği, genel kurul kararına bağlıdır.

7.Doğankent sitesi bütçesi aşağıda yazılı gelir ve gider kalemlerinden oluşur. Dönem sonu bilançosu da genel kurula sunulmak üzere bu kalemlerin karşılıkları yazılmak suretiyle dönemin yönetim kurulunca tanzim edilir.

A-Gelir :
1.Genel kurulca kabul edilen katılma payları.
2.İşletme gelirleri
3.Kiralama gelirleri
4.bağışlar, hediyeler vs.
5.KDV ve benzeri vergi iadeleri
6.Diğer muhtemel gelirler

B-Gider :
1.Sitede istihdam edilecek personelin ücretleri
2.Sitenin ortak yerlerinin bakım, onarım giderleri
3.Sitenin ortak yerlerinin işletme giderleri
4.Yakıt giderleri
5.Siteyi ilgilendiren her tür giderler

8.Bütçede yer alacak personel giderleri faslının %15’i nispetinde personel kıdem tazminat fonu ayrılır ve site için açılacak ayrı bir vadeli hesapta toplanır. Site yönetim kurulu bu fonu en geç dört aay içinde fona iade etmek üzere gerekli gördüğü yönetim işlerinde kullanabilir.

9.Site yönetim kurulu, bütçesindeki belirlenmiş gelir ve gider kalemlerini, muhasebe ve mali işler talimatında yazılı föylerde muntazam olarak takip edecek ve herhangi bir aşma ihtimalinde gerekli yasal faaliyetlerde bulunacaktır.

10.Bütçe uygulamasında, site yönetim kurulu birinci derecede sorumludur ve yetkilidir. Site müdürü yönetim kurulu kararları ve direktifleri doğrultusunda hareket etmekle yükümlüdür.

C – Mali ve Muhasebe Yönetmeliği :

1.   ………………….. ………………………….            ………………………. . . .. . . . . . . . ………………….            …………………….                        ……………….. . ..

2.Site yönetim kurulu denetçileri tarafından yapılacak bilumum denetimlere esas teşkil eder.

3.Bu yönetmeliğin uygulanmasından site yönetim ve denetim kurulları birinci derecede sorumludurlar. Hesapların düzenlenmesinden ve zimmetine göre muhafazasından site müdürü sorunludur.

4. .   ………………….. ………………………….            ………………………. . . .. . . . . . . . ………………….            …………………….                        ……………….. . ..

5.Site yönetim kurulunun bilgisi ve talimatı dışında hiçbir tahsisat yapılmayacaktır.

6.Bütün ödemeler için yönetimce bastırılmış  gider makbuzu kullanılacaktır. Bu makbuzlar, sıra numaralı ve tarihli olacaktır.

7.Personel ücretleri ödemeleri, ücret bordroları düzenlenerek veya vergi yasalarında emredilen biçimde olacaktır.

8.Günlük tahsisat ve tediyelerin işleneceği “günlük kasa föyü” muhasebe memuru tarafından mutlaka düzenlenecek ve günün hitamında site müdürünün bilgi ve imzasına sunulacaktır.

9.Günlük kasa föyünde görülen bakiye kadar nakit, muhasebe memurunun kasasında veya banka hesabında bulunacak, aksi halde ilgili memur zimmet suçuna muhatap olacaktır.

10.Yıllık izinlerde ………………………… …………………………………………….. . .. . . . ………………………….

11.Kat maliklerince veya diğer kişi veya kuruluşlarca belirli tarihlerde site yöneticiliğine veya banka hesaplarına ödenmesi gereken aidat ve benzeri ödemelerin, belirlenen ödeme tarihlerinin en geç iki gün sonrası akşamına kadar ödenmemesi halinde durum, bir liste düzenlenerek yönetim kurulu başkanına muhasebe memuru tarafından mutlaka bildirilecektir. Site müdürü durumun takib inden sorumludur. Ödemeleri yapmayanlar hakkında yasal işlemin yapılıp yapılmayacağı hususunda nihai karar yönetim kuruluna aittir.



Kısım 2-Çalışma Talimatları

A – Site Müdürü Çalışma Talimatı :

1.Doğankent sitesi müdürü, site yönetim planında da belirtildiği gibi site yönetim kurulunun bir memuru gibi görev yapar.

2.Site müdürü, site yönetim kurulunun uygun gördüğü süre ev ücretle göreve tyin olur ve görevine son verilir.

3.Site müdürü, sitenin bütün bölümlerinin yöneticilik hizmetlerinden sorumludur ve kat mülkiyeti kanunundaki “yönetici” tarifine uygun olarak aynı kanunda belirtilen görev ve sorumluluk içindedir.

4.Site müdürü, sitenin ve yönetim planının ortaya koyduğu durum itibarıyla, genelde bütün sitenin yönetim ve denetimine muhatap olur. Ayrıca bütün sitenin talep ve ihtiyaçlarıyla ilgilenir.

5.Site yönetiminin ve hizmetleri için gerekli personelin temininde yönetim kuruluna yardımcı olur. Kömür, fuel-oil vs. gibi önemli ihtiyaç madde ve malzemelerinin gerektiği şekilde ve zamanında temininden sorumludur.

6.Genel kurulca tespit edilmiş taleplerin yerine getirilmesini sağlar.

7.Site müdürü, sitede istihdam edeceği her tür personel ve hizmet için o konu ile ilgili genel kurul veya yönetim kurulunca onaylanmış çalışma talimatı varsa aynen uygular. Yoksa kendisi hazırlar ve yönetim kuruluna onaylattıktan sonra uygulamaya koyar.

8.Kat mülkiyeti kanununun ve yönetim planının düzenlendiği yasal defter ve hesapları tutar. Bunlara ek olarak site yönetim kurulunca tutulması ve tanzim edilmesi istenen her tür kayıtları tutar, bunları muhafaza eder.

9.Site müdürü, tutulacak defter ve kayıtlar için muhasebe memuru veya bir diğer memuru görevlendirebilir. Ancak müteselsil sorumlu kendisidir.

10.Site müdürü, aidat tahsilâtı ve benzeri tahsilâtlar için kendi adına veya sadece kendisinin yetkili olacağı bir hesap açtıramaz. Bu tür hesap veya hesaplar site adına açılır. Site müdürü, nakit ihtiyaçlarına göre yönetim kurulundan avans talebinde bulunur. Bu avansı kapatmadan ikinci bir avans talebinde bulunamaz.

11.Site müdürü acil ihtiyaçlar için yönetim kurulunun uygun göreceği miktarı devamlı olarak avans niteliğinde yanında bulundurabilir.

12.Site müdürü, hizmetler için gerekli personeli randımanlı şeklide kullanmayı planlayarak, bunlarla ilgili her türlü talep ve şikâyetlere bizzat muhatap bunları halleder. Personel ile ilgili gerekli dosyaları tutar. Her personel ile çalışma saatlerini önceden düzenleyen sürekli iş sözleşmesi yapılır.

13.Site müdürü, çalışma saatlerinin tamamında sitede bulunur. Sitenin disiplini ve temizliği için gerekenleri itina ile yapar. Kendisinin bulunmadığı zamanlarda yetkilerini kullanacak sorumlu bir görevliyi sitede bulundurmaya mecburdur.

14.Site müdürü gerekli gördüğünde yönetm kurulunu toplantıya çağırabilir.

15.Site müdür, kat malikleri ile site sakinlerine yapacağı her türlü teblgat, anket ve benzeri yazışmalarda, site yönetim kurulu başkanının onay ve parafını alır.

16.Site müdürü, yıllık işletme planı ve bütçe tanzimi esnasında, site yönetim kurulunun görüşlerini temin amacıyla yazılı anket yapar.

17.Site müdürü, kat malikleri hesap düzenini her an görülebilir şekilde muntazam olarak tutar.

18.Site müdürü, yönetim kurulunca belirlenmiş aidat ve avans ödeme sürelerini dikkatle izler, muhasebe memuru, banka ve kat maliki ile gerekli teması zamanında kurar ve gecikmelerde yönetim kurulundan alacağı talimata göre yasal yollara başvurmakta tereddüt etmez.

19.Site müdür, muhasebe memuru ile koordineli çalışır. Ondan gerekli bilgi ve evrakı istediği zaman talep eder. Ancak, muhasebe memurunun mali açıdan direkt olarak site yönetim kuruluna bağlı olarak çalışacağını bilir. Muhasebe memurunun izin vs. gibi idari yönden kendisine bağlı olduğu bilinci ile hareket eder.




BÖLÜM 6-ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER

SAYFA 40  (BULUNDUĞUNDA TAMAMLANACAK

Madde 8-Kiraya verilmiş olan bağımsız bölümlere ait işletme giderlerinin kat maliki tarafından zamanında ödenmemesi halinde tahsilâtın kiracıdan yapılması hakkında yönetim kurulu karar alma yetkisine sahiptir.

Madde 9-Ana yapının tümünün veya bir kısmının harap olması veya kamulaştırılması halleri ile kat mülkiyetinin sona ermesi hususlarında, KMK’nun ilgili hükümlerine göre işlem yapılır.

Madde 10- …………………….. ……………….. ………………….. ……………….. . . . . . …………. …………………………. ……………………………..

Madde 11-Her tür ihtilaf konularında Ankara Mahkemeleri yetkilidir.



BÖLÜM 6- ONAY ŞERHİ

Onay şerhi bölümü olan 6. bölüm hariç olmak üzere beş bölüm ve 41 sayfadan oluşan iş bu yönetim planı metin ve muhtevası S.S. Doğankent yapı kooperatifi Yönetim kurulunca kabul ve tasdik edilmiştir.

ONAY ŞERHİ
Başkan
Başkan yard.
Üye
Üye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder